De jaren 60: Geboorte van Vacantieoord Westerbergen
In dit tijdperk werd het fundament gelegd voor wat later zou uitgroeien tot een oase van rust en plezier, Vakantieoord Westerbergen. Het terrein werd aangekocht door het Pensioenfonds voor Vervoer- en Havenbedrijven te Rotterdam, nadat de bebossing door een brand was verwoest. Eén van de voorwaarden van de aankoop was dat het terrein opnieuw moest worden aangeplant. Dit gebeurde, maar tussen de aanplant werd ruimte gemaakt voor, in eerste instantie, 100 bungalows, een hoofdgebouw en diverse recreatieve faciliteiten, zoals een (onverwarmd) zwembad een kleuterbad, een voetbal terrein, een tennisbaan en een speeltuin.
De heer Herman Aarse, jeugdleider aan de Havenvakschool, werd aangetrokken om de bouw te begeleiden. De bouw werd uitgevoerd door leerlingen van technische scholen uit Rotterdam en Hoogeveen, die twee weken praktijkervaring kwamen opdoen. Er stonden twee grote legertenten op het terrein bij de proefbungalow als onderkomen en eetzaal voor deze jongens. De familie Aarse nam zijn intrek in de proefbungalow, vanwaar mevrouw Maartje Aarse zorgde voor de inwendige mens.
Bekijk hier de foto's uit de jaren 60 ▼
De eerste gasten
Begin mei 1964 opende Westerbergen de deuren voor de eerste gasten. Herman Aarse nam het beheer van het bedrijf voor zijn rekening, vrouw Maartje en dochter Hennie bemensten de receptie, zoon Koos hielp terreinknecht Johan Doldersum waar nodig en zoon Frans was meer geïnteresseerd in de horeca. Jongste zoon Marco was te jong om bij het bedrijf betrokken te zijn maar genoot volop van alle aandacht. De kantine werd beheerd door het echtpaar Vermeulen, later gevolgd door de familie Koster. De officiële opening vond plaats na het eerste seizoen op 15 september 1964 en werd verricht door Jonkheer Karel Hendrik van Gaarlandt, commissaris van de Koningin in Drenthe.
Hoe strikt de regels heden ten dage ook zijn, daar was bij het eerste vergunningstraject nog weinig van te merken. De gemeente Ruinen verleende bijvoorbeeld pas in november 1964 de bouwvergunning, toen het eerste seizoen van het park er al op zat! Daar werd in die tijd niet moeilijk over gedaan, temeer omdat de bouw van het vakantieoord werkgelegenheid met zich meebracht.
Westerbergen was één van de eerste sociale vakantieoorden van die tijd, met veel aandacht voor privacy en ruime kavels voor de accommodaties.
Havenarbeiders en mobiele eenheid
In de eerste jaren kwamen havenarbeiders uit Rotterdam naar Westerbergen, maar in het derde seizoen kwamen er ook arbeiders uit de Amsterdamse haven. Die brachten als cadeau een geit mee die de toepasselijke naam Mokum kreeg en een plekje op het voorterrein van Westerbergen kreeg.
Buiten het hoogseizoen kwamen er in de eerste jaren van het bestaan toekomstige ME’ers naar het vakantieoord om de opleiding van de Mobiele Eenheid te volgen. Er waren kamers in het hoofdgebouw voor de overnachting en er vonden oefeningen en trainingen plaats op het park.
Meer Westerbergen door de jaren heen? Elk eerste weekend van de maand publiceren wij een nieuw decenium
Jaren 60 | Jaren 70 | Jaren 80 |
Jaren 90 | De 21e eeuw |